W piątkowe przedpołudnie dzieci z grupy „Mali odkrywcy”, pod kierunkiem Kamili Zielińskiej, piekły chleb. Pieczenie poprzedzone było omówieniem historyjki pt. „Od ziarenka do bochenka”. Potem dzieci umyły ręce i z wielką ochotą zabrały się do pracy. Każde z dzieci dodawało niezbędne składniki. Po pracy zapach chleba unosił się w całym przedszkolu. Świeży i chrupiący smakował wszystkim tak bardzo, że dzieci prosiły o dokładki. Niebawem znów upieczemy coś pysznego.
 
Przepis na domowy chleb:
1 mąka chlebowa typ 650
5dag drożdży
otręby owsiane i pszenne
słonecznik
1 łyżka soli
3-4 łyżki oleju
 
W litrze ciepłej wody rozpuścić 5 dag drożdży. Powoli dodać 1 kg mąki. Wyrabiając, dodawać sól, 3-4 łyżki oleju, 5 łyżek otrębów pszennych. Na koniec wrzucić obsypany mąką słonecznik. Ciasto odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut. Na początku opiekać góra-dół, a potem dół. Relacja zdjęciowa kliknij…