Przedszkolaki robiły twarożek na wiele sposobów
4 listopada, 2019
W ramach realizacji tematyki „Co z czego otrzymujemy” dzieci z grupy Odważne Krasnoludki robiły na zajęciach twarożki smakowe. Przygotowanie twarożków poprzedzone było obejrzeniem filmu pt.: „Jak powstaje biały ser?”. Przedszkolaki, wzbogacone wiedzą teoretyczną, przystąpiły do działania praktycznego. Po obowiązkowych czynnościach higienicznych, założyły swoje fartuszki, a niektóre również wręcz fantazyjne nakrycia głowy, i mając do dyspozycji biały ser, śmietanę, jogurt naturalny, a także różne dodatki – szczypiorek, cebulkę, rzodkiewkę, rodzynki oraz sól morską i cukier trzcinowy – przygotowały swoje twarożki. Jedne były na słodko: z cukrem i rodzynkami lub solone: z dodatkiem cebulki, szczypiorka, czy rzodkiewki.
Te niecodzienne zajęcia zakończyły się degustacją własnoręcznie przygotowanych pyszności.
Zajęcia przygotowała wychowawczyni grupy: Beata Kisio.