Warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów klas II
5 czerwca, 2025
26.05.2025 r. odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla klas II w ramach Programu dla szkół Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w którym nasza szkoła bierze udział.
Zajęcia miały na celu:
– promowanie zdrowej diety,
– edukację z zakresu pochodzenia, uprawy i produkcji owoców, warzyw oraz produktów mlecznych,
– przeciwdziałania marnotrawieniu żywności,
– postępowania z odpadami spożywczymi.
Warsztaty składały się z kilku bloków. Na początku przeprowadzono grę edukacyjną typu escape room, która w atrakcyjny sposób przybliżyła tematykę związaną z talerzem zdrowego żywienia, produkcją mleka i produktów mlecznych, pochodzenia i uprawą owoców i warzyw, niemarnowaniem żywności oraz segregacja odpadów. Kolejny blok dotyczył warsztatów kulinarnych, podczas których uczniowie wzięli aktywnie udział.
W ramach zajęć każde dziecko otrzymało fartuszek i czapkę kucharską.
Zajęcia prowadziła dietetyczka – Anna Redlińska, której ślicznie dziękujemy.